ЗЛАТНА РОЗА – 32 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ
32-ри фестивал на Българсия игрален филм
Варна, 11-17 октомври 2014

Поглед към големи имена в българското кино

Варненската публика вече знае, че на всяко издание “Златна роза” предлагаме програма от филмови заглавия, отбелязващи годишнините на известни български кинотворци. Обикновено това са любими филми от минали години, а честваните автори лично присъстват на прожекцията за среща със своите зрители.
През 2014 г. две звезди на българското кино навършват кръгли годишнини – Цветана Манева, която ще открие фестивала с ранния си филм “Автостоп” и Татяна Лолова с красивата си роля в “Звезди в косите, сълзи в очите”. Други знакови имена са сценаристът Христо Ганев, представен с филма “А бяхме млади” – първата Златна роза от 1961 г. и режисьорът Иван Терзиев с “Мъже без работа”. Писателят Александър Томов и художникът Георги Тодоров ще представят позабравения и изключително приятен филм “Зелените поля”. По повод юбилея на художника Анастас Янакиев ще покажем “Хотел Централ” – в топ десет на най-хубавите български филми, според нашето киносъсловие. Операторът Красимир Костов ще бъде честван с “Маргарит и Маргарита”, пуснат на екран едва след 10 ноември 1989 г., след двегодишно задържане от властта. И ще може да се насладим на вълшебната визия на Виктор Чичов в “Бяла магия”.

В памет на колосите на българското кино и изкуство Валери Петров и Рангел Вълчанов ще можем да видим техния по-малко познат филм “С любов и нежност”, а режисьорката Иванка Гръбчева и авторката Свобода Бъчварова ще почетем с двете серии на “Жребият”.
Всички прожекции от тези програми в зала Европа ще бъдат с “вход свободен”.