ЗЛАТНА РОЗА – 32 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ
32-ри фестивал на Българсия игрален филм
Варна, 11-17 октомври 2014
Urok_02
Urok_01
Urok_03


УРОК

Учителка в малко българско градче е доведена до безизходица и прибягва до отчаяни мерки, за да се спаси от финансова разруха, след което трябва да се пребори с моралните последствия от действията си.

КРИСТИНА ГРОЗЕВА е родена в София през 1976 г. Завършва Софийския университет и работи като телевизионен журналист. Завършва режисура в НАТФИЗ. Късометражните й филми печелят няколко награди на международни студентски филмови фестивали.

ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ е роден през 1982 г. в Пловдив. Завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив през 2000 г. и филмова режисура в НАТФИЗ.

Кристина и Петър режисират заедно документалния филм „Притча за живота” (2009), телевизионния филм “Aварийно кацане” (2010). Неотдавна написаха сценария и заснеха късометражния филм “Скок”, номиниран за Европейските филмови награди 2013 на международния фестивал за късометражни филми в Клермон-Феран. Това е първият български филм, номиниран за тази награда. “Скок” печели и Голямата награда за най-добър филм на 15-ия Международен фестивал за късометражни филми в Брюксел 2013; награда за най-добър филм на Международния фестивал за късометражно кино в Бусан, Южна Корея 2013 и наградата за най-добър късометражен филм на Българската филмова академия. “Урок” е дебютният им пълнометражен игрален филм – селектиран за МФФ в Торонто (Съвременно световно кино) и за МФФ в Сан Себасиан (Нови режисьори).


България, Гърция, 2014, 105 мин

Сценарий: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Оператор: Крум Родригес
С участието на: Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева
Продукция: “Абраксас филм” Магделена Илиева, Кристина Грозева, Петър Вълчанов “Граал филм” Константина Ставрианоу, Рена Воугиокалу
Ко-продуцент: „Литъл Уинг“ Магделена Илиева, Скрийнинг Емоушънс Поли Анеглова
С подкрепата на: ZDF, Американска фондация за България, Централен кооперативен съюз