ЗЛАТНА РОЗА – 32 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ
32-ри фестивал на Българсия игрален филм
Варна, 11-17 октомври 2014
Otchuzhdenie_03
Otchuzhdenie_01
Otchuzhdenie_02


ОТЧУЖДЕНИЕ

Йоргос прекосява границата със старомодната си кола. Той е грък, на възраст над 50 години, и идва в България да купи бебе. В багажника на колата си той е приготвил специален тайник, в който да пренесе бебето. В отдалечена къща в планината Йоргос, майката, глухонемият й брат и акушерката чакат бебето да се роди. Раждането започва в дъждовна нощ сред разразилата се буря.

МИЛКО ЛАЗАРОВ е завършил кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Владислав Икономов. Изпълнителен продуцент и режисьор на телевизионните кампании „Великите българи” (2006–2007), „Голямото четене” (2008–2009), преподавател в кинофакултета на НАТФИЗ – „Експериментално кино и инсценизация“. “Отчуждение” е пълнометражният му игрален дебют.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ:
Венеция 2013, Седмица на режисьорите – специален диплом на „Europa Cinemas Label”, Награда за най-добър режисьор на дебютен филм на FEDEORA – Федерацията на европейските критици и критиците от Средиземноморския регион; София филм фест 2013 – наградата за най-добър български филм, МКФ Варшава 2013 – голямата награда в конкурсната програма за първи и втори филм, Българска филмова академия 2014 – награди за Най-добър пълнометражен игрален филм, Най-добър първи пълнометражен игрален филм, Най-добър режисьор на пълнометражен игрален филм, Най-добър филмов монтаж; Селекция за Европейските филмови награди 2014.


България, 2013, 77 мин

Сценарий: Милко Лазаров, Китодар Тодоров, Георги Тенев
Режисьор: Милко Лазаров
Оператор: Калоян Божилов
С участието на: Христос Стергиоглу, Мариана Жикич, Ованес Торосян, Неда Искренова, Ива Огнянова, Китодар Тодоров, Дора Маркова
Продукция: БНТ, Ред карпет – Веселка Кирякова, Христо Живков