ЗЛАТНА РОЗА – 32 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ
32-ри фестивал на Българсия игрален филм
Варна, 11-17 октомври 2014
kontrajur_01
kontrajur_02
kontrajur_03


КОНТРАЖУР

Това е историята на млад фотограф, който обича приятелката си, стария аналогов фотоапарат и книгите на Ролан Барт. Той вманиачено настоява, че черно-белите снимки, които прави и сам проявява, разкриват по-дълбоки пластове на реалността. Да го наречем “Ти”. Улиците на града, поезията на протестите, актовата фотография, огледалата и сексът се превръщат в канава за изповед и екзистенциално съмнение… Но защо “Ти” се изповядва на човека зад бара? Да го наречем “Аз”. И наистина ли е лудо влюбен в приятелката си, както твърди? Дали сериите му от черно-бели снимки правдиво отразяват реалността? Или са изкусна конструкция на измамен монтаж?

ВАЛ ТОДОРОВ е писател, режисьор, визионер, активист. Завършил е физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и магистърската програма “Филм и медийни изкуства” на Темпъл Юнивърсити, Филаделфия. Книгата му “Иркала, страната на мъртвите” е български бестселър. Съосновател e на “Индимедия България”. Режисьор е на пълнометражния филм “България, тази вечна ерес” (2014) и късометражния “Контражур” (2014).

КАЛОЯН ПАТЕРКОВ е театрален и филмов актьор и режисьор. Участва в българските сериали “Забранена любов”, “Стъклен дом”, “Под прикритие” и тв реклами. Играе главната роля в „България, тази вечна ерес”. Режисьор е на късометражните “Аз обичам киното” (2011), “Адам, Ева и Вавилонската кула” (2010) и “Дама купа, дама пика и вале спатия” (2015).

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ
Международен Филм фест “В Двореца” 2014 – официална селекция; Българска филмова академия 2014 – номинация за най-добър късометражен игрален филм


България, 2014, 27 мин

Сценарий: Вал Тодоров
Режисьор: Вал Тодоров, Калоян Патерков
Оператор: Михаил Боевски
Музика: GhostNote, Котарашки
С участието на: Иво Желев, Пламен Манасиев, Силвия Станоева
Продукция: Вал Тодоров
Копродукция: Михаил Боевски