ЗЛАТНА РОЗА – 32 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ
32-ри фестивал на Българсия игрален филм
Варна, 11-17 октомври 2014

Прес съобщение 29 септември 2014
32 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО ИГРАЛНО КИНО “ЗЛАТНА РОЗА” Варна, 11-17 октомври 2014 г.

Уважаеми колеги,

Броени дни ни делят от началото на най-значителното събитие за българския игрален филм – фестивала “Златна роза”, който ще се състои от 11-и до 17-и октомври 2014 г. във Фестивален и конгресен център – Варна.

Предлагаме Ви последни новини за ЖУРИТО на фестивала и неговите ГОСТИ.

За първи път в журито на фестивала, което ще избере носителите на „Златна роза“ за пълнометражен и късометражен игрален филм има международно участие!
Председател на петчленното жури е Емил Христов, режисьор на носителя на „Златна роза“ на 31-вото издание на фестивала “Цветът на хамелеона”. Познат е на зрителите като оператор на филмите “Аз, графинята”, “Дневникът на един луд”, “Закъсняло пълнолуние”, “И Господ слезе да ни види”, “Изпепеляване”, “Шивачки”, “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, “Дзифт”, “Love.net”.

Останалите членове на журито са:

Дуня Клеменц – продуцент, носител на „Оскар“ за чуждоезичен филм за “Ничия земя” на Данис Танович (Словения)
Родена в Любляна. Завършва Академията за изящни изкуства в Белград. Собственик на продуцентската компания „Студио Май”. Работи професионално в киното от 40 години. Най-важният филм в кариерата й е „Ничия земя”, спечелил над 60 награди по в цял свят (Кан, Златен глобус, Европейски филмови награди и т.н.)

Жан-Франсоа Буржо – кинокритик, директор на международния кинофестивал за Средиземноморски и Черноморски филми Синемед (Франция)

В продължение на 40 години завежда културния отдел на голям всекидневник в Южна Франция. От 2002 година е директор на „Синемед“ (Cinémed) вторият по значение фестивал в Южна Франция след фестивала в Кан. Всяка година уникалният форум, представя филмовата продукция на страни от Средиземноморския басейн, Черноморието, Армения и Португалия.

Юлек Кеджерски – дистрибутор и продуцент (Германия), директор на професионалната платформа “Манхайм мийтинг плейс” (Mannheim Meeting Place)
Завършва Полската филмова академия в Лодз.
Работи в Мюнхен в сферата на видео продукцията. От 1980 г. се занимава с филмова дистрибуция, включително и във Filmnet Pay-Tv за Скандинавските страни и Бенелюкс.
От 2010 г. е директор на “Манхайм мийтинг плейс”, професионална платформа на Международния филмов фестивал в Манхайм, форум за копродукции от цял свят, изцяло ориентиран към начинаещи продуценти на игрални филми.

Кристина Стоянова – кинокритик и изследовател (България/Канада)

Доцент в катедрата по кино към Университета Реджайна, Канада. Съ-редактор на критическите антологии “Витгенщайн в киното” (2011) и “Наследството на Жан-Люк Годар” (2013); съавтор на монографията “Новото румънско кино” (2015). Член на Асоциацията на кинокритиците в Квебек; член на журита на международни кино-фестивали.

Журито връчва следните награди на филми от конкурсната програма:

Две награди “Златна роза”
- най-добър пълнометражен филм
- най-добър късометражен филм;
- Специална награда на град Варна;
- Награда за най-добър режисьор;
- Награда за най-добър сценарист;
- Награда за най-добър оператор;
- Награда за най-добра актриса;
- Награда за най-добър актьор;
- Награда за режисьорски дебют;
- 2 диплома за конкретни индивидуални постижения

Освен това ще бъдат връчени още 2 награди.
Награда на публиката и Награда на акредитираните журналисти.

По време на 32-рия фестивал на българския игрален филм “Златна роза”. ще гостуват любими на зрителите личности като Руси Чанев, Георги Дюлгеров, Камен Воденичаров, Мартина Вачкова, Димитър Рачков, Ники Илиев, Саня Борисова, Башар Рахал, Анжела Недялкова, Стоян Алексиев, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Стефка Янорова, Валери Йорданов, Асен Блатечки и Стефан Командарев. В продължение на пет дни, по време на пресконференциите, звездите от най-новите български филми ще имат възможност да разговарят с варненските си почитатели и да раздават автографи.

Водещи на официалните церемонии са Красимира Демирова и Камен Воденичаров.
На откриването на фестивала на 11 октомври ще видим „Автостоп” (реж. Никола Петков, сц. Иван Радоев, оп. Младен Калев, худ. Мони Аладжемов, муз. Борис Карадимчев, с Цветана Манева, Николай Узунов, Виолета Павлова, Константин Коцев, Евстати Стратев и др.)
Филмът ще бъде показан във връзка с юбилея на голямата българска актриса Цветана Манева, която лично ще присъства на събитието.

Юбилейната програма на фестивала ще включва общо 8 филма в чест на 9-има юбиляри: Христо Ганев, Александър Томов, Иван Терзиев, Татяна Лолова, Цветана Манева, Красимир Костов, Виктор Чичов, Анастас Янакиев, и Георги Тодоров-Жози. Входът за тези прожекции е свободен.

Сред международните гости на фестивала са Егле Вертелите – сценарист, режисьор и сценарен консултант от Литва, Филип Бергсън – кореспондент на радио и телевизия ВВС, фестивален селектор и програмен консултант от Великобритания, Гийом де Сей, продуцент от Франция, Йошико Минекава, кинокритик от Япония, Матю Перейра е Иглесиас от Фестивала на любовния филм в Монс (FIFA).

32-рото издание на кинофестивала „Златна роза” се осъществява с престижното партньорство на водещата българска изба “Винарна Свищов”, производител на един от най-изисканите български вина.