ЗЛАТНА РОЗА – 32 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ
32-ри фестивал на Българсия игрален филм
Варна, 11-17 октомври 2014

Прес съобщение 16 октомври 2014 г.

В 11 часа днес се проведе предпоследната от серията традиционни пресконференции, отразяващи случилото се предходния състезателен ден на Тридесет и втория фестивал на българския игрален филм „Златна роза”. За да отговарят на въпросите и да чуят коментарите от медии и критика, днес пред тях застанаха екипите на „Прелюбодеяние”, „Отрова за мишки” и „Омбре”.

Гостуващият екип на „Прелюбодеяние” във Варна бе в състав: Явор Веселинов (сценарист и режисьор), Росен Даскалов (оператор), Петър Попзлатев, Естер Симони и Владимир Пенев. Дебютният филм на младия режисьор е и дипломната му работа, с която той завършва НБУ през юни тази година. Лентата бе посрещната с овации и единствено положителни коментари: „Филмът е висш пилотаж!”„Един естетически, културен и изискан филм. Видяхме истинско кино!”

Младият талант сподели, че филмът е заснет без бюджет и участвалите в направата му не са получили никакъв хонорар срещу това. Веселинов благодари на всички, повярвали в него и в успеха на филма. За своята роля в „Прелюбодеяние” Владо Пенев сподели: „Явор дойде при мен с няколко страници сценарий и с обяснението, че това е филм, който иска да реализира от години, но няма пари и не може да ми плати за актьорската игра. Погледнах сценария и реших, че си заслужава.”

На въпросите към филма „Отрова за мишки” отговаряха Константин Буров (режисьор) и Нина Алтъпармакова (монтажист). Филмът бе определен като „режисьорско постижение”, а актьорския кастинг „страхотен”. Младите и неопитни актьори, избрани за филма, предизвикаха само положителни коментари у медиите и критиката. Буров също сподели, че напълно са оправдали очакванията му.

С дълбока тъга екипът спомена и първият монтажист на филма – Андрей Алтъпармаков, който не успява да го довърши, тъй като си отива от този свят. Лентата завършва съпругата му Нина, но случилото се забавя монтирането на филма с година и половина. „В „Отрова за мишки” вложих цялата си тъга и енергия”, сподели Нина.

Премиерата на „Отрова за мишки” в кината е утре – 17 октомври.

Радушно бе приет и филмът „Омбре”. Пред медии и критика застанаха Захари Паунов (режисьор) и Атанас Маринов (продуцент).

За „Омбре” Паунов сподели, че проектът е планиран още преди 20 години, но това не е наложило промени по сценария. „Проблемите от тогава, продължават да ни съпътстват и сега, така че филмът е актуален и днес.”, добави режисьора. Работното заглавие на лентата е „Въглищарят”, което по-късно е сменено от сценариста Емил Тонев с „Омбре”. От критиката, филмът бе положително коментиран за „добър кастинг, невероятен ритъм” и като „дълбоко български и забавен”.

Премиерата на „Омбре” в кината ще бъде в края на януари или началото на февруари.

Утре, 17 октомври, е официалното закриване на Тридесет и втория фестивал на българския игрален филм „Златна роза”. Фестивалът ще завърши с прожекция от 19:00ч. на наградените със Златна роза филми.