ЗЛАТНА РОЗА – 32 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ
32-ри фестивал на Българсия игрален филм
Варна, 11-17 октомври 2014

Критиката на „Златна роза“ посрещна „Отчуждение“ с овации

В 11 часа днес се проведе третата от серията традиционни пресконференции, отразяващи случилото се предходния състезателен ден на Тридесет и втория фестивал на българския игрален филм „Златна роза”. За да отговаря на въпросите и да чуе коментарите от медии и критика, днес пред тях застана Милко Лазаров – режисьор на филма „Отчуждение”.

Дебютният игрален филм на режисьора Милко Лазаров “Отчуждение” е първият български филм от 20 години насам направил световната си премиера в рамките на 70-иямеждународен кинофестивал във Венеция. Филмът е носител и на голямата награда на фестивала във Варшава, както и на София Филм Фест. Филмът е носител и на отличието за най-добър режисьор и най-добър дебют, както и за най-добър филм и монтаж на наградите на Българската филмова академия.

Очаквано критиката във Варна посрещна радушно „Отчуждение” и той бе определен като един от най-магнетичните филми на фестивала, представящ по абсолютно нов за българското кино начин битието на героите. Времето във филма е умишлено разтегнато и сякаш разглеждано под лупа. „Беше ми любопитно как бих могъл да направя филма по най-конвенционалния начин. Исках да представя пред зрителя какво се случва извън сюжета, който виждат. Исках да вникнат в характера на героите и да покажа как се държат те, когато сякаш не знаят, че ги снимат”, сподели Лазаров.

„Отчуждение” единствен от фестивалната програма е заснет на лента. Филмът е продукция на БНТ и вече е излъчван по телевизията. Според статистикатапред малкия екранзаглавието е събрало 100 хил. зрители, а по време на световните фестивални участия е гледан от 10 хил. души. Лазаров разкри, че филмът е заснет в един дубъл, в рамките на две седимци.

За „Отчуждение” именитият български актьор Любо Чаталов коментира: „Качих се на една лодка, която тръгна много бавно. Това в началото ме подразни и се зачудих дали изобщо ще стигна брега. После се отпуснах и в един момент акостирах. И това пътуване ми хареса!”

„Отчуждение” е дебют за 45-годишния режисьор. В момента Лазаров очаква отговор за финансиране на новият му идеен проект „Нанук”, за който той разкри, че разказва за любовта между двама възрастни ескимоси.

В заключение Лазаров призова за обединение на българските режисьори с надежда за все повече и все по-класно българско кино. „Трябва да върнем хората в кината. Българинът отвикна да ходи на кино. Ние сме хората, които могат да променят това!”

Утре, 16 октомври, е последният ден на Тридесет и втория фестивал на българския игрален филм „Златна роза”. Предстои втората част от късометражната програма, включваща две от най-чаканите заглавия, а именно „Чест” на Павел Веснаков и „Три дни в Сараево” на Николай Тодоров. Фестивалният ден ще завърши с прожекцията на „Урок”, вдъхновен от истинската история от недалечното минало на учителката, обрала банка – Поля Даскалова.